7 или 9 ястия се слагат на трапезата на Бъдни вечер

Ето колко ястия трябва да има на трапезата

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер. По стара традиция на трапезите трябва да имаме 7 или 9 постни ястия. Тогава приключват четиредесет дневните пости. Бъдни вечер се нарича още Суха Коледа; Малка Коледа; Мали Божич и Крачун.

Броят им трябва да е нечетен. 7 – колкото са дните от седмицата или 9 – колкото е продължителността на бремеността. На трапезата се слагат традиционни от българската кухня ястия – чушки; варено жито; мед; боб; баница с тиква; ошав и т.н.

Никой не трябва да става от трапезата, докато не приключи вечерята. Ястията не се вдигат, за да не избяга късмета. Преди да се седне на масата, най-възрастния човек в семейството минава с кадена около нея. След това пък стопанинът на жилището обикаля всички стаи и накрая излиза на двора. Целта е да се изгонят всички зли сили и демони.