6 причини, които ти пречат да постигнеш мечтите си

6 причини, които ти пречат да постигнеш мечтите си

Не е задължително да мечтаеш за нещо свръх възвишено и непостижимо. Може да си мечтаеш да завършиш образованието си, да смениш работата си, да се посветиш на семейния уют или да си отвориш магазинче на ъгъла. Но много често си намираме оправдания, заради които да не постигнем мечтите си. Ето едни от най-удобните причини, които ако успееш да преодолееш, ще успееш и да сбъднеш мечтата си.

  • Страх – Първата стъпка към преодоляването на страха, е да определиш от какво те е страх и да го погледнеш в очите. Страхът от неуспех е абсолютно нормален.
  • Неувереност – Понякога се втурваме да докажем, че можем да се справим с всичко, а понякога просто вдигаме ръце. Справянето с неувереността е подобно на това със страха: разпознаване и обезвреждане.
  • Мързел и отлагане – Ако отлагаш нещо за утре, за понеделник, за другия месец и т.н., най-вероятно никога няма да го направиш. Същото е и с мързела – правенето на нещата през пръсти няма да доведе до успех.
  • Нерешителност – Хората са го казали просто: „Риск печели, риск губи.“ Няма нищо безрисково, така че събери малко смелост.
  • Живееш по течението. Животът ти не е чак толкова лош и си свикнала с него. Така е по-лесно, но да не съжаляваш един ден, че не си опитала да промениш нещо.
  • Мислиш, че животът е труден и черен. Ако смяташ неуспехите и посредственото съществуване за нормални, много трудно ще се накараш да постигнеш някакви мечти. Такива хора често дори не виждат смисъл да мечтаят. Подобно отношение може да се появи заради минали неуспехи или заради липса на добър пример в близкото обкръжение.