5 мита за въглехидратите! Не им вярвайте!

5 мита за въглехидратите! Не им вярвайте!

Сред привържениците на т.нар. здравословен начин на живот и популярното вече в нашия свят здравословно хранене въглехидратите получиха доста лоша репутация. Истината е, че не всички въглехидрати са еднакви. Диетолозите винаги са на едно мнение по отношение на правилното хранене: на първо място разнообразно меню, богато както на белтъчини, така и на здравословни мазнини и въглехидрати. Именно въглехидратите помагат на организма ни да съхрани енергийния си потенциал, да стабилизира метаболизма и да нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Запомнете пет мита за въглехидратите, в които е време да престанете да вярвате.

Мит 1. Продуктите с ниско съдържание на въглехидрати винаги са по-полезни.
“Пониженото съдържание на въглехидрати” най-често е маркетингов ход, позволяващ на производителя да привлича потребителите. С други думи, проблемът тук е в това, че купувайки продукт с подобно описание на опаковката, няма гаранция, че количеството въглехидрати в него действително е по-ниско.
“Когато се говори за нисковъглехидратна диета, се има предвид прекалено малко количество приети въглехидрати – около 20 грама на ден. Именно такова количество предизвиква кетоза – състояние, при което организмът използва мазнините като източник на енергия. – казва в интервю за “Медикъл дейли” биологът Джейд Ловъл. – Освен това много продукти с високо съдържание на белтъчини и ниско съдържание на въглехидрати съдържат повече от 20 грама”.

Мит 2. Хлябът, булгурът и макароните са необходими на организма
Нашето тяло действително се нуждае от въглехидрати, за да живее. Обаче много хора смятат, че въглехидрати са само хлябът, зърнените продукти и макароните. Но списъкът е значително по-дълъг. Въглехидрати има и в плодовете и в зеленчуците, както и в млякото, сметаната, бирата. Не може да се каже, че на организма се му необходими точно определени продукти, но във всички случаи са му нужни въглехидрати. Затова те трябва да присъстват в менюто редовно. Разбира се, за предпочитане са пълнозърнестите продукти и пресните плодове и зеленчуци, които по-дълго време се обработват в червата и следователно се справят по-ефективно с глада.

Мит 3. Нисковъглехидратната диета означава да се откажеш от хляба и тестените изделия  
Истината е, че нисковъглехидратната диета предполага отказ от различни типове въглехидрати, така че ще ви се наложи да се откажете от много предпочитани и обичани от вас продукти. Първо, недостигът в менюто на съединителна тъкан, която най-вече се съдържа в плодовете и зърнените продукти, ще ви докара проблеми с храносмилането.
Второ, подобно хранене с наблягане на белтъчините може да провокира повишаване на “лошия” холестерол, което няма да ви е от полза. Именно затова диетолозите не се уморяват да повтарят, че най-добрата диета е балансираното хранене, физическата активност и здравият сън. Освен това опитайте да избягвате продукти с ароматизатори и изкуствени подсладители, които са способни да засилят влечението към сладкото.

Мит 4. Въглехидратите са вредни за организма 
Съществуват два типа въглехидрати – прости и сложни. Простите въглехидрати са сладкишите, газираните напитки и тестените сладки изделия. А сложните въглехидрати са пълнозърнестите продукти, плодовете и бобовите продукти. Сложните въглехидрати осигуряват на организма ни влакна, които са необходими за нормалната функция на стомаха и червата, а също и за “подхранване” на мозъка през целия ден. За разлика от сложните въглехидрати, простите провокират покачване нивото на захар в кръвта, което довежда до сънливост и загуба на концентрация. Другите сложни въглехидрати, които ще ви харесат, са картофите, пълнозърнестият пшеничен хляб, оризът и макароните от пълнозърнесто брашно.

Мит 5. След тренировка въглехидратите трябва да се избягват
Правилната закуска след интензивна тренировка е залог за добър резултат от ния. Важно е тази закуска да съдържа здравословна доза белтъчини, помагащи за възстановяване на мускулната тъкан, както и въглехидрати, които запълват запасите от енергия. По принцип след 90-минутна физическа активност тялото изчерпва запасите си от глюкоза. Крис Вайлър – експерт по правилно хранене при спортистите, препоръчва банан или сладка круша след интензивна тренировка.

здраве.то