4 вегетариански храни с високо съдържание на желязо

4 вегетариански храни с високо съдържание на желязо

Независимо дали сме вегетарианци, или преминаваме към хранителен режим без месо за известно време, много е важно да сме сигурни, че консумираме достатъчно желязо. Според националните здравни институти препоръчителният прием на желязо за възрастни е между 8 и 27 мг дневно, като по-възрастните жени и тези, които са бременни или кърмят, се нуждаят от повече. Макар че месото често е сред основните източници на желязо, има много други алтернативи, които съдържат същото количество желязо или дори повече. Така че няма нужда да се отказваме от вегетарианската си диета, тъй като тези храни лесно ще увеличат приема на желязо, пише tialoto.bg.

Спанак Тъмните листни зеленчуци, особено спанакът, осигуряват голямо количество желязо. Три чаши спанак например съдържат около 18 мг желязо. Можем да си осигурим препоръчителното дневно количество от този елемент само с една щедра спаначена салата.

Броколи Не само, че броколите са пълни с желязо и други ключови хранителни вещества като витамин К и магнезий, но също така имат високо съдържание на витамин С, който спомага за усвояването на важния елемент в организма.

Леща Само в една чаша леща има повече желязо, отколкото в една средно голяма пържола. Лещата е чудесен източник и на диетични фибри, калий и протеини. Можем да добавим леща и към салатата си или да си приготвим супа от нея.

Печен картоф Един голям печен картоф съдържа немалко количество желязо. Можем да го приготвим с кисело мляко, задушени броколи и малко разтопено сирене и така ще получим вкусна вечеря.

блиц