11 хитринки, които всеки трябва да знае, защото те спестяват много пари и нерви!

11 хитринки, които всеки трябва да знае, защото те спестяват много пари и нерви!

Продуктите, които купихте, се развалиха преди да се усетите? И този сценарий се повтаря пак и пак? Не сте сами. Според изчисления близо 40% от хранителните продукти в САЩ се разваля поради практиката да се пазарува неразумно много. Така американските семейства губят средно по 2,275 долара. Привеждаме няколко съвета, с чиято помощ ще можете да пестите от пазаруване.

Те са:

1. Съхранявайте правилно храните.  Слагайте в хладилника: ябълки, кайсии, броколи, сливи, краставици, карфиол, маруля и др. Дръжте отвън: праскови, авокадо, нектарини, банани, дини, домати. Дръжте на хладно и тъмно: картофи, лук, чесън. Съхранявайте ги поотделно, за да не абсорбират аромата си.

2. Дръжте продуктите на видно място  Добра идея е да съхранявате храните, които се развалят сравнително бързо, пред погледа си. Например млечни продукти и меки плодове. Задължително ги поставяйте на преден план в хладилника.

3. Правете хитри замени  Ако в рецептата пише, че ви трябва спанак, а вие имате кейл. Направете замяна. По същия начин можете да заместите с ябълка отсъствието на друг плод.

4. Замразете остатъците  Ако ви е останал бульон, замразете го в ледарка. По-късно може да приготвите от него ароматен сос.

5. Замразете и виното  Ако не успеете да изпиете до дъно бутилката с вино, замразете остатъка. Отново използвайте ледарка. След това дори може да използвате кубче-две за приготвянето на марината.

6. Редовно пазарувайте в местния магазин  Как така ще пестите, а в същото време трябва да пазарувате по-често? По този начин понижавате риска от закупуването на прекалено много храна, която след броени дни ще гние, тъй като не можете да я изядете цялата.

7. Използвайте продуктите за няколко неща  Планирайте менюто за седмица напред. Подберете рецепти, в които можете да използвате един и същи продукт няколко пъти.

 8. Използвайте остатъците  Вместо да хвърляте остатъците след вечеря, използвайте ги в нова рецепта. Например неизядените кюфтета, можете да трансформирате в късчета месо за писа, ястие със зеленчуци или пък супа.

9. Заложете на малките порции  Когато порциите са малки, вероятността да не си изядете всичко в чинията е доста малка. Освен това така ще запазите талията си фина.

10. Използвайте неизядения хляб за освежаване на други храни  Сложете 1-2 филии хляб в кутия с втвърдила се кафява захар. Оставете ги така поне за седмица. Съдът трябва добре да е затворен. Когато отстраните хляба, ще видите, че захарта отново е ронлива.

11. Изпробвайте домашна рецепта за красота  Щом забележите, че бананите се развалят, но не можете да ги изядете, пригответе от тях разкрасителна маска за лице. Бананите са подходящи за скраб за лице и тяло. Омекотяват кожата. Смесете ги с малко мед и сте готови да изпробвате този трик.

Блиц