Търсите ли правилно истинската любов?

Търсите ли правилно истинската любов?

Намирането на сериозен партньор, който да бъде с вас „и в добро, и в лошо“, никак не е лесно. Понякога проблемът е, че човек има прекалено високи критерии, които много малко хора (свободни) биха покрили. Ето защо много мъже и жени се изправят пред дилемата: „Трябва ли да отстоявам желанията си, дори да остана сам/а или е по-добре да се задоволя с нещо по-малко, но да имам човек до себе си?“.

Съветът на експертите е, необвързаните хора, които търсят дълготрайна любов, да запазят минимум три от своите критерии. Външният вид и парите обаче трябва да бъдат премахнати от „списъка с желания“, сочи ново ръководство за връзките. Доктор Ти Таширо е професор по психология в Университета на Мериленд и автор на книгата „Science of Happily Ever After“.

Според него проблемът на мъжете и жените е, че те „искат всичко“ от човека отсреща, затова в крайна сметка се оказват с „едно голямо нищо“. Професор Таширо смята, че хората трябва да се съсредоточат върху търсенето на желаните личностни характеристики у своя евентуален бъдещ партньор и че самите те държат ключа към устойчивата любов и сексуалното желание.

Всъщност самият човек трябва да притежава много качества, за да успее да намери точния партньор. Някои от тези качества са: да бъде учтив, гъвкав, да може да се доверява, да бъде добродушен, да може да прощава, да има голямо сърце и да бъде толерантен. Терминът „невротизъм“ от друга страна описва точно това, което пречи на всеки мъж или жена да намери своята половинка.

Хората, склонни към тревожност, депресия, объркване, емоционална нестабилност и несигурност, определено не са най-желаните партньори. Всъщност именно несигурността е определена като нещото, което най-много може да попречи на една дълга връзка. Откритостта от друга страна също може да предизвика бедствие във взаимоотношенията, когато се комбинира с ниски нива на съзнателност.

„Ако изберете човек с черти, които ви дразнят или нараняват още докато излизате, то те биха ви побъркали и натъжили за десетилетия напред“, смята професорът. Тоест човек трябва да гледа внимателно, защото това, което вижда, е това, което получава. Ти Таширо също така предупреждава, че добрият външен вид не е гаранция за сексуално удоволствие или пък по-щастлив брак. Парите пък са отговорни за най-високия процент на разводите в първите десет години на брака. „Идва момент, когато охолството става свързано със социален натиск и социална изолация“, смята професорът.

Според него най-важното е човек да търси партньор, който може да помогне за „създаването на домакинство, в което са изпълнени основните нужди и има малка вероятност да се изпитват икономически трудности“. 88 на сто от възрастните хора вярват в „сродните души“. Макар обаче 90 на сто от хората да са сключвали брак поне веднъж в живота си, само един на всеки трима е намерил своята дълготрайна любов, пише вестник Daily Mail. Съветът на Таширо е хората да имат по-реалистични очаквания, за да подобрят шансовете си за намиране на съвместима половинка.

тялото.бг