Топ шпионинът Иван Пенков за съдбата на предателите: Български разузнавач, вършил същото като Скрипал, падна в капан и беше разстрелян

Светът остана разделен на фронтове, на противоречия, на кризи. Ако прегледат речта на Чърчил от 1946 година, която се счита за начало на Студената война, и прочетат речта на Путин на 1 март, сигурно ще намерят много общи неща. Твърде голяма огледалност има на темите. Това заяви в предаването пред БТВ Иван Пенков, бивш заместник-началник на военното разузнаване. „Но може би трябва да се замислим и да прочетем по-внимателно речта на Путин. Възможно е да останем с впечатление, че той обявява край на Студената война“, добави той. По думите му, в съзнанието на руснаците от 1990 година насам Студената война не е спряла спрямо Русия. Част от тази война е случаят със Сергей Скрипал. Между другото, разузнавачът разкри и дали в своята работа е срещал сексапилни шпионки като Анна Чапман – друга руска разузнавачка, която подобно на Сергей Скрипал беше разменена, но със САЩ. Той посочи, че чак когато тръгвал да излиза от българската система в нея започнали да приемат и жени. Но една от най-красивите шпионки по негово време била американка, работеща в Югославия. „Аз мисля, че разговорът за доказателства и недоказателства е безсмислен“, заяви Пенков за скандала „Скрипал“.
Напрежението по случая „Скрипал“ достигна връхната си точка. От Москва притиснаха Лондон до стената

Според него, Великобритания използва аферата с отровения шпионин с едни недоказани обвинения, че Русия стои зад това. От там си правят заключение, че Русия го е направила, само защото „се вписва в нейния модел на поведение“. „На правен език това не означава абсолютно нищо“, каза той. Според него възможността Русия да го е направила не е изключена, но е абсурдно да се изисква от нея да доказва обратното. От една страна стои въпросът „Защо е необходимо някому да посегне върху живота на един възрастен човек, безпомощен, безобиден британски гражданин“. „Обаче не трябва да се спира дотук, не трябва да се тръгва от тук“, заяви Пенков и допълни, че освен че Скрипал е доставял много важна тайна информация на Великобритания, след размяната и заселването му на Острова „отново се включва в противоруска дейност като става преподавател в Кралската военна академия и продължава да нанася вреди на руската държава“.

„Предателите винаги се наказват. В зависимост от страната, от съдебната ѝ система“, каза разузнавачът и разказа няколко подобни случая в България. Неговият колега Димитър Димитров е бил разстрелян малко преди промените по обвинение, че е бил склонен да сътрудничи на чужди служби. Той напуснал разузнаването, но една година по-късно нашето контраразузнаване му спретнало капан – „една операция измишльотина“. Предложили му сътрудничество от името на ЦРУ. „Той се съгласява, приема шифрови материали, каквито е използвал и Скрипал, пише сведение за състава на военното разузнаване – каквото е правел и Скрипал. Нашият Димитров написал на тези листи сигурно няколкостотин военни разузнавачи. И след това му предлагат възможност да хвърли в една американска кола сведенията, които е подготвил. Това всичкото е в ръцете на нашите контраразузнавателни органи. Дават го на съд и с тази оперативна, но всъщност неистинна информация, го осъдиха на разстрел и го разстреляха“, разказа Пенков. В Турция пък агент, работещ за българските служби, е осъден на 22 години затвор.