Тест на Роршах – това, което виждаш издава характера ти

През 1921 година Херман Роршах създава първия тест за т.нар. „мастилено изследване“. Той го описва в книгата „Психодиагностика“. Според него реакциите на човека към въпросните петна отключват непознати кътчета от съзнанието му.

Някои психолози обаче, намират този метод за опасен. Други не го признават. В началото той се е прилагал предимно върху криминално проявени хора. Впоследствие се прилага и на други хора. В крайна сметка тестът на Роршах е на двете крайности. Едните го смятат за благонадежден, другите са на мнение, че резултатите са субективни и зависят от начина на оценка на изследващия.

Тестът на Роршах

Все пак, ако ви е любопитно може да се подложите на него. Какво трябва да направите? Вгледайте се внимателно в картинката и запомнете първата асоциация, която направите с петното. Ако сте видяли едно от посочените изображения, то вие отговаряте на следния профил…

1. Муцуна на котка или лисица.
Това е най-честата асоциация. Ако виждате лисица или котка (муцуна), това означава, че сте относително здрав, т.е. тестът на Роршах не разкрива никакви аномалии, и спадате към 85% от хората.
2. Пеперуда
Ако виждате пеперуда, това говори за лек когнитивен дисонанс вътре във вас. Обикновено пеперуда виждат впечатлителните млади хора под 20-годишна възраст, склонни към размисъл и повърхностна депресия. Пеперудата е символ на хармония, която липсва на онзи, който я види в мастиленото петно
3. Прилеп
Прилеп виждат хората, които са склонни към агресия и насилие. Андрей Чикатило на теста на Роршах е видял прилеп. Може да се развият садистични наклонности.
4. Кожа на животно
Кожата на „някое“ животно- мечка, тигър, вълк и т.н. – показва много силна и здрава психика. Обикновено я виждат хора, добре знаещи какво искат и как да постигнат това, хора със стабилна ценностна система (учители, църковни служители, вегетарианци, религиозни фанатици и просто набожни). Кожата на звяр символизира победа над дивите животни – това е победа над техните съмнения.
5. Краб
Краб виждат хора, склонни към истерия, неврози и тревожни разстройства.
6. Две мечки на фонтан
Доста рядка, но не и единична асоциация. Може да бъде признак за шизофреничен тип личност за заболяването шизофрения. В никакъв случай тест на Роршах не може да диагностицира толкова сериозна болест като шизофрения. Две мечки на фонтан виждат както шизофреници, така и просто хора с голямо въображение. Останалите асоциации се коментират от специалисти индивидуално и изискват специална трактовка.
Източник: svetovnizagadki.com