Тези 5 здравословни въглехидрати може да ги ядете често

Тези 5 здравословни въглехидрати може да ги ядете често

Ако храненето беше като гимназия, здравословните въглехидрати биха били неразбраните деца с лоша репутация и златно сърце. „Хората смятат, че ще напълнеят, ако ядат въглехидрати“, казва диетологът Нанси Фарел. „Наблюдава се тенденция храната да се определя като добра и лоша…. но храната и храненето са много по-сложни, отколкото хората осъзнават“. „Освен че са вкусни, въглехидратите са от съществено значение за правилното функциониране на организма, защото дават енергия както за мозъка, така и за мускулите ни“, казва Фарел. По думите й има разлика между рафинираните въглехидрати, като бял хляб и тестени изделия, бисквити и бонбони, и нерафинираните въглехидрати, които са здравословни.   „Въглехидратите не могат да бъдат разглеждани заедно“, казва нутриционистът Абби Лангър. „Комплексните въглехидрати се освобождават много по-бавно в кръвта и ви осигуряват енергия за дълго време.“ Вижте кои са те и защо може да си позволите да ги хапвате:

Картофи

Много хора избират само сладките картофи, като демонизират обикновените, но за това няма реална причина, казва Фарел. В действителност, те са пълни с витамин С, калий и дори малко протеини. Ако ги ядете с кожата, ще получите и допълнителна доза фибри, което ще ви държи по-дълго време сити. „Не мога да кажа нищо срещу картофите“, добавя Лангър. По думите й, ако картофите се ядат варени или печени и без сосове и добавки, са изключително здравословни и силно препоръчителни.

Пълнозърнести

Рафинираните зърна преминават през обработка, за да им бъдат премахнати отделни груби части, например триците, които имат редица здравословни влакнини. „Така, изхвърляйки ги, зърнените храни се превръщат в бързо усвояващ се въглехидрат, който ще увеличи кръвната ви захар“, казва Лангер. Ето защо пълнозърнестите храни са по-добрият избор. „Няма причина хората да се страхуват от тях – от овесени ядки с плодове, през пшеница и ечемик, до царевично брашно или пуканки.  Ако нямате някакъв здравословен проблем, няма причина да избягвате зърнените храни, добавя нутриционистът.

Сладки плодове, като банани, пъпеш или грозде

Високото количество захар в тях ги прави толкова вкусни, но това не означава, че те са лоши за вас. Лангърс препоръчва хората да приемат по 1 ½ до 2 порции на ден от тях, а когато правят смути, да внимават за количеството им. Те съдържат обаче и куп полезни вещества, затова ги хапвайте, макар и в умерени количества.

Бобови

Много хора избягват бобовите, като нахут, леща или боб, защото смятат, че са богати на въглехидрати. И ако това е вярно, не трябва да се пренебрегва и фактът, че са богати на фибри и протеини. Фарел препоръчва да ги включваме в обяда, за да има достатъчно време да се смелят следобеда.

Нишестени зеленчуци като царевица и грах

Въпреки че се водят зеленчуци, много хора гледат на тях като нишесте. Те не са храни, които трябва да отричате, защото съдържат много протеини и фибри. Диетолозите препоръчват да гледаме на тях като допълнение към зеленчуци, като кейл или моркови, т.е да ги включваме в менюто си, макар и в по-ограничени количества.

Източник: Profit.bg.