Потене и неприятна миризма? Как да ги спрем?

Потене и неприятна миризма? Как да ги спрем?

Потенето е естествена функция на човешкия организъм. Този процес се появява с цел охлаждане на телесната температура, засилва се при стрес или физически дейности. Но, ако се потите много обилно и постоянно се притеснявате от големите мокри кръгове под мишниците, без значение от сезона, то това би могло да означава, че страдате от хиперхидроза.

При някои хора отделянето може да е толкова силно, че потта да капе на капки от ръцете. Лятото този процес обикновено е по-засилен, зимата по-слаб, но никога не спира. Заболяването предизвиква психологически дискомфорт и е неприятен козметичен дефект.
Прекомерното изпотяване може да се дължи на няколко фактора – наследствени, при физически натоварвания, ендокринни заболявания, стрес, напрежение.
В медицината са познати няколко начина на лечение на проблема, но повечето от тях са слабо ефективни.
Инжектирането на определени дози ботулинов токсин (ботокс) в съответната зона е начин да се намали отделянето на пот от потните жлези. Действието му продължава от 4 до 8 месеца, в зависимост от индивидуалните способности на организма да резорбира токсина.

Няколко съвета за справяне с изпотяването:
За да сте свежи през целия ден, не само трябва да изберете правилния дезодорант, но е важно да спазвате правилен режим на хранене и да не нарушавате баланса между работата и свободното време.
Редовното бръснене и депилация намаляват производството на себум и размножаването на бактериите, виновни за неприятната миризма.
Удобните дрехи от естествени материи, като памук и коприна са много подходящи, защото те позволяват на кожата да диша по-добре.
За да не се потите, не стойте в прекалено затоплени помещения и проветрявайте редовно.
Избягвайте кафе, черен чай, алкохол, ледени напитки, люти подправки, висококалорийна храна. За да избегнете потене, за предпочитане са леките храни, плодовете, водата и билковият чай.
Избягвайте стреса, както в личния, така и в професионалния си живот! Стресът е основна причина за внезапното изпотяване. Научете се да релаксирате и да контролирате емоциите си.
Спортувайте! Изглежда парадоксално, но потенето по време на спорт помага да се справите с нежеланото изпотяване. Тичането, танците и колелото са подходящи и леснодостъпни. Те ще ви заредят с енергия и ще ви помогнат за справяне със стреса.
Сауната е отлично средство за стимулиране на кръвообращението и регулиране на изпотяването. Редувайте престоя в сауната със студени душове. Така кожата постепенно ще се „научи“ да реагира нормално, без екстремно изпотяване при внезапна смяна на температурата.

аз-жената.бг