Научен пробив! Парализирана маймуна проходи отново с имплант в мозъка

Парализирана маймуна проходи отново, след като й бяха имплантирани електроди в мозъка и гръбнака. Маймуната е била с частично прекъсване в гръбначния мозък, поради което крайниците на животното не получавали сигнал от мозъка.

Учените поставят въпросните електроди, за да възстановят връзката. Те ги имплантират на ключови места в тялото, както и в мозъка на животното, в частта контролираща движението на крайниците. Извън черепа на маймуната пък е бил добавен безжичен трансмитер, а компютърна програма декодирала мозъчните сигнали и ги предавала към електродите в гръбнака.

Само няколко дни са били необходими на животното, за да проходи отново, без да се налага физиотерапия.

monkey-1_custom-1044d04561706346437da540f108946ec2e9fd67-s700-c85

„Маймуната можеше да ходи веднага след като възстановихме връзката с гръбначния мозък, без да се налага физиотерапия или някакви тренировки“, разкрива Еруан Безард, един от авторите на проучването.

Откритието е наистина огромно, но учените разкриват, че ще са нужни поне още 10-15 години, докато технологията бъде усъвършенствана и приложена върху хора. Другата добра новина е, че част от използваните компоненти са узаконени за употреба при хора в Швейцария. Екип от швейцарци, които също са взели участие в проучването вече са започнали тестове с осем души, които имат частична парализа на краката.