Как правилно да мием косата си? Вижте тайната на фризьорите!

Как правилно да мием косата си? Вижте тайната на фризьорите!

Най-простата и основна грижа за косата си остава миенето, затова е изключително важно да го правите правилно.

Преди да пъхнете главата си под душа, трябва добре да разрешите косата, а след това да направите лек масаж на скалпа, като просто преминете по кожата на главата с възглавничките на пръстите си. Водата, с която ще миете косата си, трябва да е с температурата на тялото, тоест 37–38 °С. За косата и кожата на главата това е най-комфортната температура. По-горещата вода може да предизвика сухота, раздразнение и дори пърхот.
Изборът на шампоан и балсам трябва да е съобразен строго с типа коса – дали е суха, нормална или мазна. Ако косата ви е със специфични особености (сухи краища с мазни корени; изсушена от честото боядисване с цъфтящи краища и т.н.), във фризьорския салон ще ви помогнат да се ориентирате в избора на миещи и подхранващи средства. Ако ви препоръчат по-скъп шампоан, отколкото можете да си позволите, помислете дали косата не ви е по-скъпа от нещо друго, от което можете да се лишите. Колко шампоан ви е необходим за правилното миене на косата – за дамите с къси коси е достатъчна 1 ч. л. шампоан. Косите със средна дължина имат нужда от 1 1/2 ч. л., а дългата коса – от 2 ч. л. Необходимото количество балсам за коса според дължината е същото като това на шампоана.
1. Шампоанът не трябва да се нанася директно на косата. Изсипете нужното количество от него в шепата си и го разпенете предварително с малко вода. След това го разпределете равномерно по дължината на цялата коса. Не изсипвайте от флакона голяма количество шампоан, това не ви гарантира качествено измиване на косата! Втривайте продукта нежно в корените. Отмивайте го докрай от косата си.
2. След като сте измили косата с шампоан 1–2 пъти, нанесете балсама. Него също е добре да изсипете първо в ръката си, а след това да го разпределите върху косата. Не нанасяйте балсам в корените, а само по дължините и най-вече по краищата, които по-често са увредени. Ако нанесете балсам и в корените, ще утежните косъма, от което ще пострада обемът на прическата ви след това. За да разпределите балсама равномерно, използвайте гребен с редки зъби.
Ако косата ви е мазна, нанасяйте балсам единствено и само по краищата. Балсамът също трябва да бъде отмит внимателно.
3. Отцедете хубаво косата и попийте останалата влага с хавлиена кърпа. Но не търкайте енергично с нея, а само попивайте.