Какви са разликите между любов и страст?

Какви са разликите между любов и страст?

Дали той ме обича или просто ме желае? Много жени си задават този въпрос, но невинаги могат да си отговорят сами. Хората казват, че първоначалната страст може да доведе до възникването на любов на даден етап, но по-често води до горещ секс за известно време.

Противно на общоприетото схващане, хубавият секс не е показател за любов. Той е важна част от всяка романтична връзка, но не е всичко.

Истинските, трайни взаимоотношения, не се градят само на физическото привличане. Дори някои експерти твърдят, че похотта е разсейваща и човек може да не обърне внимание на другите качества на личността, която го привлича.

Едва няколко месеца след началото на връзката човек може да каже дали наистина обича половинката си, или отношенията са повърхностни и се крепят само на взаимна страст.

Ето и основните разлики между любов и страст:

1. Любовта е да даваш, а страстта е да получаваш

Според списание „Psychology Today“, похотта активира части от мозъка, свързани с мотивацията и с желанието за награда, а любовта активира части, свързани с полагането на грижи и съпричастност. Тоест, човек може да е сигурен, че е влюбен, когато го е грижа за партньора му повече, отколкото го е грижа за самия него. Влюбеният човек търпи и негативните качества на партньора си. Човекът, който изпитва само страст, дори не допуска, че обектът на желанията му има негативни качества.

2. Любовта е желание за опознаване, а страстта е вид наркотик

Хората, които се обичат правят секс от време на време, между други приятни моменти, които споделят заедно. Тези, които изпитват само похот – правят секс всеки път, когато се видят и почти не общуват на друго ниво. За влюбените партньори сексуалната интимност е само една част от връзката им, а за тези, които изпитват само страст помежду си – сексът е абсолютно всичко.

3. Влюбеният човек приема партньора си, а този, който изпитва похот, приема идеята за него.

Когато човек изпитва само страст към половинката си, той не може да види истинското ѝ лице и по-скоро си го представя – изгражда си някакъв образ. Когато между двама души има истинска любов, те изследват пластовете на личностите си, дълбоко под външната обвивка. Тоест, за хората, които се обичат, физическата красота става по-маловажна с времето, докато за тези, които само се привличат – тя е всичко.

4. Ако се обичате, ще искате да знаете всичко един за друг, ако само се привличате – няма да искате да знаете нищо.

Истински влюбените хора искат да разберат всичко един за друг и буквално не спират да си говорят. Хората, които са се отдали само на страстен флирт, почти не си говорят. В реалната връзка, комуникацията е основна цел. В отношенията, в които има само сексуално привличане, нуждата от общуване е само на физическо ниво.

тялото.бг