Ето как да поглезите черния си дроб!

Всички знаят, че черният дроб е „пречиствателната фабрика“ на човешкия организъм. Точно затова е изключително важно да полагаме по подходящ начин за него.

Трябва да се храним с храни, които да подпомагат дейността му.  Ето кои храни помагат на черния дроб да функционира правилно и му помагат са се прочисти, информира ПИК.

Зехтинът помага на черния дроб, когато се приема в умерени количества.

Билките и зеленолистните зеленчуци доказано предпазват черния дроб, неутрализират металите, химикалите и пестицидите, както от храната, която ядем, така и от околната среда. Цвеклото пречиства кръвта, което повишава ефективността на черния дроб и помага за усвояването на хранителни вещества. Броколите, карфиолът и брюкселското зеле, както и други кръстоцветни, помагат на черния дроб да произвеждат ензими, които да разграждат токсините.

Зеленият чай е  богат на антиоксиданти и  е имощен защитник на организма от различни видове рак.

Грейпфрутът съдържа не само много витамин С, но и глутатион, който се секретира от черния дроб. Той участва в изграждането и възстановяването на тъканите и на имунната система.

Орехите съдържат аргинин, глутатион и омега-3 мастни киселини, които поддържат детоксикиращата функция на черния дроб.

Ябълките са богати на пектин, който облекчава тежестта върху черния дроб.

Куркумата съдържа активното вещество куркумин – мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, подмладява чернодробните клетки, пречи на токсините и алкохола да се превърнат във вредни съединения.

Лимоните – малко пресен лимонов сок стимулира работата на черния дроб.

Авокадото  съдържа глутатион и витамини С и Е, които неутрализират свободните радикали и защитават чернодробните клетки от увреждане.

Чесънът съдържа много полезни за черния дроб вещества като селен например, който засилва ефекта на антиоксидантите и прочиства тялото.