Домашни тулумбички по бабина рецепта предавана от векове

Всеизвестни са на баба мекиците и…тулумбичките! Този сиропиран десерт се е превърнал в традиционен за нашата култура и бъдете сигурни, че, ако сега отидете до близката баничарница или сладкарница, където се събират вашите баби и деди на приказка – поне един от тях ще си хапва вкусна тулумбичка!

Ако ви се хапва нещо сладко със спомен от „миналото“ – задължително трябва да пробвате тази бабина рецепта за тяхното приготвяне!

Необходими продукти:

250гр брашно
4бр яйца
125 гр. масло
половин литър вода
щипчица сол

За сиропа са нужни:

по половин литър вода и захар

1 ванилия
1 канела (ако обичате)
сока на един лимон

За пържене на тулумбичките се използва олио.

tulumbaaa

Тулумбичките се приготвят по следния начин:
Водата трябва да заври извесстно време, след което добавете масло и сол към нея. Постепенно прибавяте брашното, като непрестанно бъркате, за да не загори. След като стане хомогенна смес – оставете я да изстине за малко и добавете яйцата. Продължавайте да бъркате до получаването на еднородна смес за тулумби.
Сиропът се приготвя по доста лесен начин. Сварявате водата със захарта и добавяте ванилия, канела и лимонов сок.
Тулумбичките се оформят с шприц и се пържат в предварително загрято олио. Извадете ги с решетъчна лъжица и за нищо на света не ги дупчете с вилица. След като изстинат малко, ги сиропирайте и приберете в хладилника, за да се охладят. Сервират се студени.

Be the first to comment on "Домашни тулумбички по бабина рецепта предавана от векове"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*