Доказано! Сърдечен или мозъчен удар е по-малко вероятно да застигне хората с тази кръвна група!

Анализът който е бил направен на повече от 1,3 милиона респонденти разкрил, че хората с кръвни групи, които са различни от 0+ и 0- имат 9% по-малък риск от сърдечен и мозъчен инсулт – но все още не са сигурни какво причинява същия. Това е заключението, до което стигнали Теса Коул, като водещ на изследването, и нейните колеги от Медицинския факултет в Холандия.

Предишни изследвания показват, че съществува връзка между вида на кръвоносните групи и риска от сърдечни заболявания при хората.

Такъв е примерът с проучването от 2015 г., което показва, че хората с кръвна група А имат висок холестерол от останалите, но и тогава не е била открита биологична причина за това.

Тези 9% се струват като малък риск от гледна точка на човек, но нивото на цяла популация, тя изглежда смислено. Екипът от Холандия работи, за да разбере какво се отразява на тази корелация. Едно от възможните обяснения е, че притежателите на A, B и AB кръвни групи имат по-голяма концентрация на протеин за съсирването на кръвта (Von Willebrand фактор), който преди това е бил свързан със създаването на кръвни съсиреци.

Тук е и протеин галектин-3, който се свързва с възпаленията, които притежателите на 0 групата са по-малко от останалите.

Но за сега това е само хипотеза на базата на която ще работят допълнителни изследвания, за да се хвърли светлина върху фона около риска от някои заболявания при различните членове на кръвните групи.

„В бъдеще, кръвната група би трябвало да се взема предвид при оценка на риска от сърдечно съдови заболявания , заедно с холестерола, годините, пола и систоличното кръвно налягане“, казва Коул.

Източник: Blitz.bg