Добрите бащи правят по-малко секс

Добрите бащи правят по-малко секс

Оказва се, че не само жените губят интерес към секса след раждането. Същата тенденция се наблюдава и при новите татковци. След като мъжете станат родители, сексуалното им желание намалява. Най-интересна обаче е връзката между честотата на секса и бащинските грижи. Изглежда колкото по-добър баща е един мъж, толкова по-малко секс прави той.

Тези резултати идват след проведено проучване на Университета в Нотр Дам в Индиана, САЩ. Изследването показва още, че мъжете с най-много тестостерон са най-склонни да се сдобият с наследник. Въпреки това обаче след появата на бебето нивата на мъжкия хормон започват да спадат, а с тях и сексуалното желание.

Доктор Джетлер открива увеличение в количеството на хормона пролактин сред мъжете с най-практически подход към бащинството. Пролактинът обикновено се свързва с кърменето. Смята се, че тези хормонални промени правят мъжете по-отзивчиви към нуждата на детето. Майките претърпяват съществена биологична промяна с бременността и раждането, но все още не се обръща достатъчно внимание върху промените, които се случват с бащите.

„Мисля, че еволюцията е оформила мъжката физиология така, че да помогне на мъжете да инвестират в децата си и да осигуряват добри грижи за тях“, смята доктор Джетлер. Мнението на експертите е, че спадът на либидото може да се окаже начин новите бащи да не се отклоняват от своите задължения. За щастие, хормоналните нива влизат в норма в рамките на година-две, пише вестник Daily Mail.

тялото.бг