Вижте какви чудеса правят китайците растението, което смятаме за плевел!

Отварата от глухарче се използва от векове в китайската медицина именно заради полезните ѝ свойства. Смята се, че корените на растението насърчават прочистването на организма, черния дроб, жлъчката, оказват благотворно влияние върху ставите и костите.

Специалистите по билково лечение смятат, че отварата от глухарче помага за подобряване на бъбречната функция и улеснява храносмилателния тракт.

В глухарчето се съдържа алкалоидът лутеолин, който дава страхотните ползи на това растение. Ето 10 свойства на глухарчето, за които едва ли сте подозирали:

И това е интересно – Глухарчето бори рака – още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

1. Детоксикира черния дроб.

Отварата от глухарче позволява на черния дроб да се освободи от натрупаните токсини по-лесно и да регенерира функционалните си клетки.

2. Детоксикира бъбреците.

Отварата от глухарче има диуретичен ефект, което помага за извеждането на излишните течности от тялото и улесняване на бъбречната функция.

3. Стимулира кръвообращението.

Глухарчето провокира кръвообращението и помага за по-доброто подхранване с кислород и хранителни вещества на органите и системите.

4. Действа противораково.

Отварата от глухарче е препълнена с антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и неутрализиращи канцерогенните им ефекти.

5. Облекчава кожни проблеми.

Тази отвара е много полезна при акне, кожни възпаления, инфекции, раздразнения.

6. Отслабване и храносмилане.

Глухарчето потиска апетита, ускорява клетъчния метаболизъм и помага в отслабването.

7. Повишава имунитета.

Благодарение на антиоксидантите отварата от глухарче стимулира имунитета и прави организма устойчив на инфекции и бактерии.

8. Прочиства пикочните пътища.

Запознати сме с качествата на червената боровинка по отношение на прочистването на уринарния тракт. Отварата от глухарче обаче има също толкова добър ефект.

9. Понижава холестерола и кръвното налягане.

Според изследванията отварата от глухарче има свойствата да намалява нивата на холестерола и да редуцира образуването на плаки по съдовете.

10. За здрави кости и стави.

Глухарчето е изключително богато на витамин К, който е важен за здравето на костите и ставите.

Източник: Blitz.bg