Алкохолът – враг на главозамайващия секс

Алкохолът – враг на главозамайващия секс

Чували сте за случайни пиячи, тежки пияници и социални пиячи. Притеснителен брой жени попада в нова категория пиещи: сексуални пиячи, или хора които не са задължително алкохолици, но разчитат на алкохола за секс.

Скорошно проучване показа, че 30% от сексуално активните жени, които пият, никога не правят секс преди да достигнат някакво ниво на опиянение, според American Journal of Public Health.

Кои са най-честите нарушители?

еобвързаните. Изследователи от Колумбийския университет потвърдиха, че те са три пъти по-склонни да прибегнат към чашката преди секс, от хората, които имат връзка. Като към това се добави фактът, че алкохолните запои при жените са се увеличили седем пъти по-бързо, отколкото при мъжете през последните десет години и увеличението на сексуалните пиячи започва да има смисъл.

Защо прибягваме към чашката преди секс

За жените връзката между тях е емоционална. Коктейл преди среща може да подейства като вид “тоник за интимността”, който премахва притеснението от секс с някого, когото познаваш само от приложението. Посръбването се е превърнало в начин на самолечение за сексуална тревожност или липса на самочувствие. Това е лесен навик, в който може да попаднеш, и то такъв, който може да ескалира бързо – това, което започва като случайно питие преди играта, после още няколко по време на срещата, могат лавинообразно да нараснат до напиване на всяка среща.

Как алкохолът проваля сексуалния ти живот

Казано по научен начин, сексуалното пиене произлиза от феномен, наречен теория на алкохолното очакване. “Когато хората очакват, че пиенето ще им помогне да се отпуснат и да са секси, то наистина прави това”, казва Патрик. Но докато разчиташ на една бира (или на три), които да те преведат през моментите на уязвимост, е разбираемо, то също води до завършена връзка с алкохола – и хоп! – сериозно проваля сексуалния ти живот: получаването на оргазъм трезва може да стане почти невъзможно и създаването на истински емоционални връзки е дори по-трудно.

Защо алкохолът разваля удоволствието в леглото?

Твоето притеснение не е единственото, което намалява, когато пиеш шотове… Възбудата ти и удоволствието също спадат.

♦ По-малко се възбуждаш

Макар че ако са поели по-голямо количество алкохол, жените казват, че са по-възбудени, тялото ти разправя друга история. Изследване показва, че опиянението пречи на “вагиналната пулсова амплитуда”, мерило за кръвообращението, което пряко е свързано с твоята възбуда.

♦ По-трудно е да получиш оргазъм

Защото това изисква повече фокус и възбуда. Оргазмите по принцип са сложни за жените. Но пиенето пречи и на концентрацията, и на либидото – и те прави по-малко чувствителна на физическо докосване – което по-късно може да отложи кулминацията.

♦ Може да предприемеш повече рискове

Когато си пияна, ти си по-склонна да имаш по-рискови поведения и по-малко склонна да обръщаш внимание на тревожността, която чувстваш. Комбинацията от двете може да те подтикне да правиш неща, които не би се чувствала комфортно да направиш, ако си трезва и това би довело до нощ, за която да съжаляваш.

cosmopolitan.bg